החוק במדינת ישראל, כמו גם במרביתן המוחלט של מדינות העולם, מכיר בקיומו של מה שמכונה "קניין רוחני", אשר בדומה לקניין "ממשי", מהווה רכושו של בעל הזכויות, ומעניק לו זכות בלעדית לעשיית שימוש בקניין לצרכים מסחריים ואחרים.
בין הסוגים הנפוצים של קניין רוחני ניתן למנות, בין היתר, זכויות יוצרים, מדגמים, פטנטים, וכן סימני מסחר, כאשר לכל סוג של קניין רוחני קיימים מאפיינים ייחודיים לו, כמו גם נהלים שונים המאפשרים הכרה בזכותו הבלעדית של היוצר המקורי לעשות בו שימוש.
אחד מסוגי הקניין הרוחני המוכרים ביותר בעולם, הוא מה שמכונה "סימן מסחר". סוג זה של קניין רוחני מתייחס לאותיות, ספרות, צלילים, שרטוטים שונים, אי צירופים שונים של כל אלו המהווים מוצר מוגמר וייחודי, העומד בפני עצמו.
מטרתו של סימן המסחר היא לייצג מוצר או שירות מסוים, הניתן מטעם בית עסק ספציפי, ובכך להבדילו מבתי עסק אחרים. משכך, לסימן המסחר קיים לרוב ערך מסחרי העומד בפני עצמו, ומשכך, קיימת חשיבות עליונה להגנה על זכותו של בעל הזכויות לעשות בו שימוש בלעדי, בהתאם להוראות החוק.
כיצד ניתן לרשום סימן מסחר בישראל?
במדינת ישראל, הגוף המנהלי אשר בסמכותו לבחון ולאשר בקשות חדשות לרישום סימני מסחר, הוא רשם הפטנטים וסימני המסחר, הפועל כגוף סמך במסגרת משרד המשפטים. בין תפקידו של רשם סימני המסחר, כלולה האחריות לקבלת בקשות חדשות לרישום סימני מסחר, הדרישה לבדוק האם בהתאם לחוק סימן המסחר המבוקש כשיר לרישום, ובמידה וכן, לבצע את התהליך בפועל.
על מנת להתחיל תהליך רישום של סימן מסחר, על היוצר המקורי של סימן המסחר, או לחילופין בעל הזכויות בו כחוק, לפנות ישירות לרשם סימני המסחר בבקשה לרישום סימן מסחר חדש. העתק מטופס הבקשה, המצוי באתר משרד המשפטים.
לאחר הגשת הבקשה, זו תיבחן בשני מישורים נפרדים:
- האם הסימן המבוקש אכן כשיר להירשם כסימן מסחר בהתאם להוראות החוק? יש לזכור בהקשר זה שלא כל רצף של מילים או אותיות כשיר לרישום כסימן מסחר. עקרונית, ומאחר ומטרתו של סימן המסחר היא לסייע בבידולו של מוצר או שירות עסקי ממקביליו בשוק, הרי שסימן מסחר שאינו משמש למטרה זו, לא יוכל להיות כשיר לרישום כסימן מסחר (לדוגמא, בקשה לאישור מילה נפוצה ומוכרת במהלך חיי היום יום, בסגנון "תנ"ך", או "מים", אינה כשירה לרישום כסימן מסחר, מסיבות מובנות).
- האם נעשה כבר שימוש בסימן הספציפי, או בסימן בעל דמיון מובהק, מטעם גוף מסחרי אחר? במקרה כזה, הסימן המבוקש עלול להוביל מטבע הדברים להטעיית הצרכן, ומשכך אינו ממלא אחר תפקידו המיועד שבחוק, ומשכך אינו כשיר לרישום כסימן מסחר העומד בפני עצמו.
חשוב לזכור עם זאת, כי קיימים מקרים בהם שני סימני מסחר דומים – ואף זהים לחלוטין, ניתנים לרישום במקביל. זאת באותם המקרים בהם סימני המסחר מייצגים שתי פעילויות עסקיות שונות בתכלית (לדוגמא – עסק לשיווק מוצרי מזון, ועסק למכירת יאכטות). במקרים מסוג זה, וככל שלא קיים חשש כי הצרכנים יתבלבלו בין שני סימני המסחר, להלכה אין מניעה לרישום שניהם במקביל.
במידה והסימן המבוקש עומד בדרישות שלהלן, הבקשה תאושר, והסימן יוכר כסימן מסחר רשמי, הזכאי להגנה על זכותו של בעליו לעשות בו שימוש בלעדי. במקביל, אישור סימן המסחר בישראל מאפשר לבעלים להגיש בקשה לרישומו גם כסימן מסחר בינלאומי, וזאת בהתאם לפרוטוקול מדריד, המאפשר הגשת בקשה נפרדת.
הכי מומלץ – להיוועץ עם עורך דין מנוסה בתחום
נכון שניתן להגיש את הבקשה באופן עצמאי אך יש לקחת בחשבון יש אספקטים שונים משפטיים שיש לתת עליהם את הדעת לפני שמגישים את הבקשה. עורך דין המבין ברישום סימני מסחר ידאג להבהיר את האספקטים הבאים: מה אפשר לרשום סימן מסחר? מהו סימן מסחר מוכר היטב? מהו אופי מבחין? כיצד לרשום סימן מסחר trademark? ועוד.
מומלץ מאוד להיוועץ עם עורך דין בתחום כדי להבין יותר למה נכנסים ומה קורה אילו מישהו אחר מפר את הסימן המסחרי שלכם ומה מגיע לכם בפני החוק.